Rødding har tradition for et stærkt, lokalt engagement og et rigt foreningsliv. Her kan de gode historier fra Røddings borgere.

Tilflytter til Rødding

2002 blev året hvor vi af jobmæssige årsager, måtte flytte teltpælene fra Horsens og finde en ny base.

Vi startede med at se på huse i Kolding, da det var her jobbet var. Men huspriserne i Kolding og vores indtægt som ny uddannede, var ikke en særlig god kombination.
Vi udvidede derfor boligsøgningen i retning mod Vamdrup, hvor vi også var tæt på at købe hus. Det blev dog ikke til noget.

Men så fandt vi heldigvis, det dejligste gamle hus i Rødding. Det trængte dog i den grad til en kærlig hånd, men vi var ikke i tvivl om at det var her vi skulle bo.
Og huspriserne i Rødding var, i forhold til Kolding, også betydeligt mere spiselige.

Klit

Der er jo kun ca 1/2 times kørsel til Kolding, såvel som Haderslev , Esbjerg mv, så det var også overkommeligt.
Rødding havde jo også næsten alt, hvad man kunne ønske. Her var skole, børnehaver, dagligvarer butikker, bager, slagter, tøjforretninger og flere andre butikker.
Også byens kulturelle tilbud med svømmehal, sportshaller, biograf og bibliotek mv. var med til at gøre udslaget.
Vi har aldrig fortrudt at vi valgte Rødding som base for vores familie.

Med venlig hilsen
Familien Klit

 

Hjemme i Rødding

For ti år siden havnede vi i Rødding mere eller mindre uden at vide, hvad det var for en by - og også uden at gå ret højt op i selve byen. Jens havde fået arbejde på Rødding Højskole, som jo tilfældigvis ligger i Rødding og det var sådan set vores forhold til byen. Vi var unge og dumme, ventede vores første barn og købte et stort, faldefærdigt hus tæt på højskolen uden synderlig tanke på, hvor fremtiden skulle ligge. Den der by var egentligt ikke noget for os, for vi kom jo fra en lejlighed i centrum af Aarhus, cyklede til alting, spiste ude, tog i biffen og havde studievennerne lige om hjørnet - vi definerede ikke Rødding som "hjemme", snarere et sted vi lidt modstræbende logerede, mens arbejdet stod på.

Men så blev vi voksne - i Rødding. Vi fik flere børn, fik det gamle hus sat (lidt) i stand, lærte dagplejerne at kende, mødregruppe, de andre forældre, vores børn kom i børnehave, vi begyndte at kunne hilse på folk på gaden, vi tog til vejfest, hilste på naboerne, kom med i lokale foreninger og klubber, trænede vores børn i gymnastikforeningen - og dermed også alle de andre børn - mødte søde mennesker og fik venner i byen. Lige så langsomt krøb Rødding ind under huden på os, indtil vi en dag helt naturligt var "hjemme" i Rødding.

Rødding er på godt og ondt en mindre by - naturligvis mangler der mange af en stor bys faciliteter og selvfølgelig kan man se misundeligt til de af vores venner, der bor i de store provinsbyer, når de kan vælge og vrage mellem steder at hente aftensmaden eller finde specialvarer. Men "hjemme" er jo ikke defineret af muligheden for at gå i byen, hjemme er - som de siger - der hvor hjertet bor. Og i Rødding tager det bare ekstra tid at klippe hækken, fordi man kender de forbipasserende, som lige skal have en snak. Og i Rødding kommer der en gammel bondemand forbi med en pose nyopgravede kartofler, som man låner kontanter til at købe hos naboen. Og i Rødding var der egentligt ikke noget cykelhold i centret, der lige passede, men så lavede vi det. Og i Rødding er der mennesker, som vil noget med deres by og som gør det, fordi der er kort fra idé til beslutning. Og i Rødding kan vi sammen med ungerne en tirsdag aften efter aftensmad cykle ud og plukke hyldeblomster eller hybenroser, for der er jo ikke ret langt. Og i Rødding mener man noget til Grundlovsdag og fællesspisning og i maj kan vi tage børnene forbi mindestenene fra krigen, mens folk tænder stearinlys, fordi i Rødding minder man hinanden om, hvad der er vigtigt.

Vi er hjemme i Rødding, fordi det er svært at være fremmede for hinanden i en mindre by. Og hvis man gerne vil fælleskab og græsrødder og lokalt initiativ, så er det ikke noget helt skidt sted at slå sig ned. Vi bor der og det er hjemme for os.

 

Hvorfor bo i Rødding?

Familien bestående af Ulla, Nikolaj og Marie på 1 år flyttede til Rødding fra en andelslejlighed i Valby i oktober 2002. At valget faldt på Røddingområdet var ikke helt tilfældigt – eftersom Ulla fik sin første stilling som dyrlæge på dyrehospitalet i Rødding. Da det samtidigt var muligt for Nikolaj at kombinere et fast job i Københavnsområdet med nogle dages hjemmearbejde så var muligheden altså til stede for at rykke den lille familie til det sønderjyske.

Vi kiggede ikke på mange forskellige boligmuligheder, men vi følte os helt utroligt heldige, da vores drøm om et gammelt, solidt, smukt og charmerende byhus i Rødding kom til salg samtidig med at vi kom til byen. Prisen var betydelig lavere end de priser vi kom fra i Storkøbenhavn og vi slog til med det samme.

Sine kom til i 2004 og begge piger var først i dagpleje og herefter kom de i børnehave i Spirehuset i Rødding. Da Marie skulle starte skole stod valget mellem byens kommunale skole og den private Rødding friskole. Vi har begge gået på store folkeskoler og besluttede, at vores børn skulle prøve noget andet. Marie kom på Rødding friskole – et valg vi efterfølgende aldrig har fortrudt. Skolen tilbyder et fantastisk fællesskab og miljø for børn i alle aldre, med fokus på faglighed, forskellige muligheder for læring og ikke mindst en masse fantastiske oplevelser både i og udenfor skolen. Da skolen besluttede at starte en børnehave var det et naturligt valg at flytte Sine fra Spirehuset til Rødding friskoles børnehave. Nu er 11 år gået på Rødding friskole og har givet begge børn en solid start på livet.

Torpe

Vores netværk i København var langt væk når vi nu sad i det sønderjyske. Vi blev både glade for og overraskede over den modtagelse vi fik på vejen. Inden flyttebilen var kørt havde de første naboer været forbi med en hilsen og inden året var omme var et nyt netværk under opbygning og kørende. Her fik vi tilbagevendende sociale oplevelser; vejens grundlovsfest, fødselsdage, kanoture, julefrokost og hyggelige eftermiddage med kaffe på hinandens terrasser.

Rødding har et imponerende antal attraktive fritidstilbud til både vores kreative og sportslige interesser. Vi bruger også byens bibliotek og biograf - som er helt med hvad angår lydudstyr og udbud af film. I det hele taget har byen et væld af muligheder fra tennis til svømmehal, skov og eng, foreningsliv og arrangementer i både byens forretningsliv, på højskolen og i skoleregi. Tillige er her endnu et vist udbud af specialbutikker i byens hovedgade.

Pigerne har prøvet flere af de mange fritidsmuligheder der er for børn i Rødding. Klaver og guitar i musikskolen, spejder, gymnastik, ungdomsklub, ponyridning, håndbold, fodbold og kor. Der er også mange muligheder for at finde sig et fritidsjob, når man er ung i Rødding.
16 år i Rødding er gået og vi er stadig meget glade for at bo her. Det har været en dejlig by for vores piger at vokse op i og vi føler os hjemme her.

 

 

Bækken ved Højskoleengen er groet til og trænger til at blive renset. Få timer efter opslaget på facebook er 12 frivillige klar til at tage fat.

 

Naturen flyder med affald. - Det er en overkommelig opgave at holde Rødding By og opland relativt ren for affald, hvis bare vi er nogle stykker, der er parat til jævnligt at gå en tur og samle op. Et opslag og en gruppe på ca. 15 personer er dannet. De er nu i gang og man møder sjældent affald i Rødding.

 

Sommerlystskoven trænger til et ansigtsløft. Vejen Kommune rydder op i skoven og efterfølgende etableres der madpakkehytte og bålsted på festpladsen. Projektet støttes økonomisk af fonde, Nordea Fonden og Friluftsrådet og lokal støtte, fra bl.a. Børnehaven Spirehuset, Rødding Friskole, Rødding Støtteforening og Rødding Festen. Andre frivillige sørger for at skilte med skovens flora og fauna fornys. - Se artikel under presse.

 

Højskoleengen: Et kæmpe projekt, som blev etableret med støtte fra borgere og erhvervsliv.